ZÖLD

Az Alkimista Magyarország 5. legfenntarthatóbb étterme a Dining Guide 2024-es rangsora szerint, 2025 tavaszán pedig megkaptuk az étterem csaknem másfél évig tartó zöld auditjának eredményét. 

Sokat tettünk és teszünk azért, hogy megóvjuk a tiszta élelmiszert, őrizzük az alapanyag integritását, ne vegyünk el többet a környzetünkből, mint amennyi szukséges, de ne is öntsük rá azt, amire a természetnek nincs szüksége. S még egy fontos dolog: szellemileg és fizikailag ki magunk is fenntarthatóak és épeszűek maradjunk  :). 

Egy fenntartható étterem több szempontot is figyelembe vesz annak érdekében, hogy minimalizálja a környezeti hatásait, támogassa a helyi gazdaságot, és egészségesebb alternatívát nyújtson a vendégeknek. Számunkra ez értékválasztás és napi gyakorlat, a kezdetektől, s immár hetedik éve így dolgozunk. 
A fenntarthatóság egy rendszer, ami közel sem azonos az önellátással- komplexebb, távlatibb és tudatosabb.  
Ennek a célnak sokféle eszköze van, amihez önök is hozzájárulnak azzal, hogy terveznek, előzetesen foglalnak, elfogadják a’la carte választék helyett a szezonális fix menüket, nyitottak a helyi konyha és a regionális, emberleptékben, kis ökológiai lábnyommal, tisztán termelő borászok, gazdák, méhészek, csodás produktumaira. 
Amit mi teszünk: 
1. Lokalitás és tisztaság

  • Helyi és szezonális alapanyagok: Csökkenti a szállításból adódó szén-dioxid-kibocsátást, ha válogatunk, minimalizálva az ellátási láncok hosszát. Ezért járunk a helyi piacra, rollerrel és ezért nincs nálunk norvég lazac, chihlei bor, vagy új zéladni sauvignon blanc, bármilyen csodálatos termékek és anyagok. 
  • Organikus és bio termékeket preferálunk, akár zsebkendőnyi kertek vagy olyan nagy gazdaságok adják. ahol a mienkhez hasonló értékekben gondolkodnak: kevesebb vegyszerhasználat, jobb vízgazdálkodás és talajvédelem vagy a biodiverzitás fontossága.
    A  kertészek és gazdák, sokkal-sokkal többet tudnak nálunk az anyagról, ezért rájuk bízzuk magunkat. Ám az összes aromás fűszernövényt, hajtást, csírát, és ehető virágot mi termeljük, ami pedig vadon terem, a fenyőrügytől a szegfűgombáig, a pitypangtól a faeperig- begyűjtjük.  
    A vadhúst  helyi vadászoktól kapjuk, ők gyakori vacsoravendégek nálunk. 

2. Hulladékcsökkentés és újrahasznosítás

  • Komposztálás: A konyhai munka során keletkező növényi hulladékok, tojáshéj és komposztálható csomagolás visszaforgatódik, s az Alkimista saját kiskertjébe kerül! 
  • Minimális csomagolás: Előnyben részesíti az újrahasznosítható, lebomló vagy többször használatos csomagolóanyagokat.
  • Ételpazarlás csökkentése: Pontos menütervezés, előzetes asztalfoglalás, tervezhető felhasználás. 

3. Energiahatékonyság és víztakarékosság

  • Energiatakarékos berendezések: LED világítás, alacsony fogyasztású betendezések. sütők, hűtők. nem tárolunk fagyasztva. 
  • Megújuló energiaforrások használata: Napenergia, hőszivattyúk, energiahatékony fűtési és hűtési rendszerek.
  • Víztakarékosság: Alacsony vízfogyasztású csaptelepek, az étteremben, szűrt víz használata, esővízgyűjtés az Alkimista kertjében. 

4. Környezetbarát tisztítószerek és eszközök

  • Biológiailag lebomló tisztítószerek: Kevesebb vegyi anyag a vízben és a levegőben.
  • Újrahasználható szettek: papír helyett textil a konyhában és a modsókban,  recycle papír menükártyák, egyszer használatos műanyag helyett üvegcsék, és van még kézműves kerámia és száz éves porcelán is a családi örökségből.

5. Fenntartható üzleti modell és közösségi szerepvállalás

  • Etikus munkahelyi környezet: Tisztességes bérek, bejelentett foglalkoztatás, helyi munkaerő foglalkoztatása.
  • Környezettudatos szemlélet terjesztése: Vendégek és munkatársak edukálása, fenntarthatósági programok szervezése.
  • Zöld minősítések és tanúsítványok: Pl. Green Restaurant Association, Fair Trade, Bio tanúsítványok.