ZÖLD
Az Alkimista Magyarország 5. legfenntarthatóbb étterme a Dining Guide 2024-es rangsora szerint, 2025 tavaszán pedig megkaptuk az étterem csaknem másfél évig tartó zöld auditjának eredményét.
Sokat tettünk és teszünk azért, hogy megóvjuk a tiszta élelmiszert, őrizzük az alapanyag integritását, ne vegyünk el többet a környzetünkből, mint amennyi szukséges, de ne is öntsük rá azt, amire a természetnek nincs szüksége. S még egy fontos dolog: szellemileg és fizikailag ki magunk is fenntarthatóak és épeszűek maradjunk :).
Egy fenntartható étterem több szempontot is figyelembe vesz annak érdekében, hogy minimalizálja a környezeti hatásait, támogassa a helyi gazdaságot, és egészségesebb alternatívát nyújtson a vendégeknek. Számunkra ez értékválasztás és napi gyakorlat, a kezdetektől, s immár hetedik éve így dolgozunk.
A fenntarthatóság egy rendszer, ami közel sem azonos az önellátással- komplexebb, távlatibb és tudatosabb.
Ennek a célnak sokféle eszköze van, amihez önök is hozzájárulnak azzal, hogy terveznek, előzetesen foglalnak, elfogadják a’la carte választék helyett a szezonális fix menüket, nyitottak a helyi konyha és a regionális, emberleptékben, kis ökológiai lábnyommal, tisztán termelő borászok, gazdák, méhészek, csodás produktumaira.
Amit mi teszünk:
1. Lokalitás és tisztaság
- Helyi és szezonális alapanyagok: Csökkenti a szállításból adódó szén-dioxid-kibocsátást, ha válogatunk, minimalizálva az ellátási láncok hosszát. Ezért járunk a helyi piacra, rollerrel és ezért nincs nálunk norvég lazac, chihlei bor, vagy új zéladni sauvignon blanc, bármilyen csodálatos termékek és anyagok.
- Organikus és bio termékeket preferálunk, akár zsebkendőnyi kertek vagy olyan nagy gazdaságok adják. ahol a mienkhez hasonló értékekben gondolkodnak: kevesebb vegyszerhasználat, jobb vízgazdálkodás és talajvédelem vagy a biodiverzitás fontossága.
A kertészek és gazdák, sokkal-sokkal többet tudnak nálunk az anyagról, ezért rájuk bízzuk magunkat. Ám az összes aromás fűszernövényt, hajtást, csírát, és ehető virágot mi termeljük, ami pedig vadon terem, a fenyőrügytől a szegfűgombáig, a pitypangtól a faeperig- begyűjtjük.
A vadhúst helyi vadászoktól kapjuk, ők gyakori vacsoravendégek nálunk.
2. Hulladékcsökkentés és újrahasznosítás
- Komposztálás: A konyhai munka során keletkező növényi hulladékok, tojáshéj és komposztálható csomagolás visszaforgatódik, s az Alkimista saját kiskertjébe kerül!
- Minimális csomagolás: Előnyben részesíti az újrahasznosítható, lebomló vagy többször használatos csomagolóanyagokat.
- Ételpazarlás csökkentése: Pontos menütervezés, előzetes asztalfoglalás, tervezhető felhasználás.
3. Energiahatékonyság és víztakarékosság
- Energiatakarékos berendezések: LED világítás, alacsony fogyasztású betendezések. sütők, hűtők. nem tárolunk fagyasztva.
- Megújuló energiaforrások használata: Napenergia, hőszivattyúk, energiahatékony fűtési és hűtési rendszerek.
- Víztakarékosság: Alacsony vízfogyasztású csaptelepek, az étteremben, szűrt víz használata, esővízgyűjtés az Alkimista kertjében.
4. Környezetbarát tisztítószerek és eszközök
- Biológiailag lebomló tisztítószerek: Kevesebb vegyi anyag a vízben és a levegőben.
- Újrahasználható szettek: papír helyett textil a konyhában és a modsókban, recycle papír menükártyák, egyszer használatos műanyag helyett üvegcsék, és van még kézműves kerámia és száz éves porcelán is a családi örökségből.
5. Fenntartható üzleti modell és közösségi szerepvállalás
- Etikus munkahelyi környezet: Tisztességes bérek, bejelentett foglalkoztatás, helyi munkaerő foglalkoztatása.
- Környezettudatos szemlélet terjesztése: Vendégek és munkatársak edukálása, fenntarthatósági programok szervezése.
- Zöld minősítések és tanúsítványok: Pl. Green Restaurant Association, Fair Trade, Bio tanúsítványok.