VACSORANAPTÁR

Tél – a hideg idény

2021. december 2 – február 26.

A decembertől február végéig tartó kulináris szezonban visszautazunk az időben s hajdani világok kincseiből merítünk. Ismerős, az otthon biztonságát idéző ízek, kifejező alapanyagok, régi főzési szokások s a téli Alföld zord mozdulatlansága inspirálta a szezon menüsorait. Decemberben még csillogó ünnepi teríték jön ropogós abroszon, januártól már a füsté, a rusztikus és tápláló parasztkonyháé a főszerep. A téli degusztációkban porcelán és öntöttvas, kaviár és lencse, tűz és jég, mangalica és pezsgő szokatlan harmóniája érkezik. Isten hozta önöket az Alkimistánál! 


 2021. december 2-20:
 
Százéves vacsorák – Advent az Alkimistánál
 
A hónap tiszteletadás a letűnt korok előtt: polgári konyha ünnepi menüsorát interpretáljuk, családi porcelánban, olyan klasszikusokkal, mint a velős pirítós, az ököruszály leves, a tányérhús, a diós töltött csuka, vagy a zserbó. Beleolvasunk majd néhány régi szakácskönyvbe, s emlékezünk olyan elődökre, mint Gundel, Dobos, vagy Magyar Elek...
 ADVENTI REGGELIKdecember 5-12-19. 
 
Három decemberi vasrnap, három reggel- fenyővel, naranccsal, ünnepi hófehérben, a családi asztalokhoz szállítva. Kulináris dekadencia gourméknak- újra boxokban…

2022. január 13-14-15
Mangalicák, buborékok, jégvirágok
Az új év nyitómenüje kis magyar kortárs konyha, aranyszínű buborékok és habfehér zsírok téli keringőjére. Lehet-e egy markáns, vastag alapanyag elegáns, a háj, mint a pille, a zsír mint a selyem? Az év első tányérjain lehet: a szofisztikált mangalicator mellé a klasszikus pezsgő somlóhegyi, a naturális balatoni...

Január 20-21-22  |  27-28-29   |  febr. 3-4-5
Alma, cider, torma, füst – Téli Rege
Öreg kulináris mese a száraz tüzelő és a tele kamra értékéről. A menü utazás kintről befelé, a befagyott tavaktól a kanadallótűzig, jéggel és apró tüzekkel, sok almával, ciderrel, ikrás pirítóssal. Tormafagylalt, sült gesztenye, szalonna, füstölt harcsa és gyógyfüves inhalálás adja majd a téli történet szép elemeit.

Február  10-11-12  |  17-18-19  |  24-25-26
Farsang, furmint, fánk - Tél végi pasztorál
Február még hideg friss levegő, de már az első napsugarak, a böjt előtti csendesség és a pásztorénekek idénye. Ilyenkor születnek a bárányok, és kezdődnek a maskarás télűző mulatságok is. Az utolsó téli hónapban kulináris tartalékokkal és spájzkincsekkel búcsúzunk a téltől, a menüben szalagos fánk éppúgy lesz, mint barna dióleves, füstölt juhtej, szalonnaszorbé és a kedvenc biofurmintjaink.