Vacsoranaptár

Őszi kulináris szezon 

2021. szeptember 9 – november 27.

A hosszabbodó árnyékok és apró tüzek évadában gazdag levesek, zamatos teák, aromás füst, virágvizek, telt kortyot adó organikus borok, cider és kraft sörcsemegék adják az őszi szezon esszenciáját.

A kedvenc alföldi alapanyagok mellé idén ősszel csatlakozik néhány tengeri lény és távoli-keleti aroma is, s jön felénk szépen, szelíd erővel az IDŐ, a természetes érés gondviselőjeként. Az idei ősz a lassú, gondos érlelésé, és a fermentálással, kovászolással, aszalással, száraz hideggel és füsttel kinyert dús ízeké... 


Szeptember 9-10-11
Tenger, füst, paprika - nyárutó pirosban
Távoli sós vizek alapanyagaiból merítünk, s alföldi technikával főzünk. Stílusgyakorlat arra, lehet-e homárból paprikás készíteni, miért szeretjük a sillert, s barátja-e a tőkehalnak a "gyulai". A poharakban szűrt és szűretlen nyárvégi natúr pirosak...

Szeptember 16-17-18  |  23-24-25  |  30 – okt. 01-02
Körte, kacsa, kamilla - kora őszi kistanulmány
Csupa arany, borostyán- és mogyorószín helyi tétellel érkezik az idő és az érés első őszi meséje. Kacsamáj melaszban, szegfűgomba sóban, sárgadinnye teában, szikkasztott pisztráng, szecsuán virág, kamillás széna, körtepezsgő, koriandermag fagylat és organikus borok mutatják, milyen a beavatkozás-mentes világ.

Október 7-8-9  |  14-15-16  |  21-22-23
Szőlő, szilva, tea, füst - etűdök bordókra
Érkeznek a szezon első vörös tételei, húsban, borban, mustban... A menüben fürj és barnavajas sült kalács, bodzabogyó és teafüstös nyúlpástétom, a poharakban jóféle bio kékfrankos és friss, szűrt szőlő, de itt a helye téliszaláminak, a padlizsánteának és a szilvás füstfagylaltnak is...

Október 28-29-30  |  nov. 4-5-6
"Manga" miso, maláta - izakaya az Alkimistánál
Progresszív esték válogatott habos és nem habos főzetekre, szeretett helyi alapanyagokra, ám távoli aromákra és főzési technikákra- a japán ivók stílusában. Kulináris koincidencia harcsára és miso-ra, szalonnára és rizssörre, ramenre és gyöngytyúkra, de lesz shizo és tepertő is. Mellé tea, sör, sake, és happoshu...

November 11-12-13
Tollak, szárnyak, újborok - Márton és barátai
A mezőgazdasági munkák idényének vége, a fizetés, a számvetés ideje, amit rendre mulatság követett. Kulináris vursli jön, a lacipecsenyézők szabad vásári hangulatával, modern és kliséktől mentes menüvel. Háziszárnyas szét- és összeszerelés gasztrogegekkel, utalásokkal és friss borokkal...

November 18-19-20  |  25-26-27
Vad, füst, hamu - az utolsó séta a határban...
Tányérokon minden, ami még a szabad természetből frissen begyűjthető. Mély tónusú menü, az avarégetés füstös aromájával, sült szalonnával, vadszederrel, vackorral, vad gombákkal, mohával, nyúlpástétommal és faszenes gesztenyével.