VACSORANAPTÁR
őszi szezon

szeptember 22 – november 26.

A hosszabbodó árnyékok, hűvös hajnalok és apró tüzek évadában csupa melengető tétellel készülünk: gazdag levesek, zamatos teák, vadgombák, aromás füstök, telt kortyot adó organikus borok, ciderek és kraft sörcsemegék adják a 2022-es őszi szezon esszenciáját. A lassuló időhöz a természetes érés szép tételei csatlakoznak, jönnek a fermentálással, aszalással, száraz hideggel kinyert dús ízek, az első aranyszínű körtéktől, az utolsó, deres vadszedrekig...

Szept. 22-23 | 29-30 | Okt. 1-6-7-8
Körte, kacsa, kamilla – mézarany kistanulmány

Érkezik a lassuló idő első őszi meséje: tányérokon és poharakban a spontán érés koncentrált, organikus ízei. Lesz kacsamáj és sötét pisztrángleves, kovász és szegfűgomba, szikkasztott körte, szecsuán virág, kamillás széna, juhtejfagylalt, égetett méz és körtepezsgő, az új trendek, de régi technikák jegyében.

Október 13-14-15 | 20-21-22| 27-28-29
Szőlő, szilva, tea, füst – az elcsendesedő kertek menüje

Érkeznek a szezon első vörös tételei húsban, borban, mustban. Mélyül a tónus, szemléljük a kerteket: száraz gallyak, kövér új diók, boróka és fürj, szarvasgomba, barnavajas kalács, töppedt kékszőlő és téliszalámi kíséretében, de ebben a menüben lakik a padlizsán és a szilvás füstfagylalt is. A poharakban mindőségi törpepincészetek kiemelkedő kékfrankosai és más, természethű folyékonyak.

November 3-4-5
Mangalica, miso, maláta – esti mese, kis Japánnal, , sörhabbal és vendégséfes négykezessel…

Kettőt is csavarunk a szokásoson, amikor a poharakba sört, szake-t és teát töltünk, a tányérokra pedig imerős alapanyagokat teszünk, de japán aromákkal és főzési technikákkal. Kulináris koincidencia jön harcsára és miso-ra, yuzus szalonnára és rizssörre, de lesz hortobágyi-gyoza, shizo, alga és tepertő is, az izakayák stílusában. 

November 10-11-12
Tollak, szárnyak, újborok – Márton és barátai

Vízi szárnyasok vidám kulináris parádéja jön a mezőgazdasági munkák lezárása, az éves számvetés idején, a mulatságok és lacipecsenyézők kínálatának modern átiratával. Nem lehetünk szegények, úgyhogy lesz libazsírhab, meleg káposztás kenyér, pecsenyelé, zúzaforgács, füstölt madártojás, gersli, narancsos kacsakolbász, tepertő, karamell és ropogós új borok.

November 17-18-19 | 24-25-26
Vad, füst, hamu – az utolsó őszi séta a határban...

Évszakhatáron áll a menü, s a szezonális konyha a tél beállta előtt még igyekszik mindent begyűjteni a kinti világból. A pattogó tüzek, nedves mohapárnák, deres reggelek és elhagyott fészkek évadában képzeletbeli sétára indulunk: az őszt gyógyfüvek füstjével, ehető avarral, sült szalonnával és nyúlpástétommal, kacsamáj szósszal, őzgerinccel, vadszederrel, vadgombákkal és sok gesztenyével zárjuk.